piecesofMari

En GOD äppelpaj utan socker och gluten samt hemmagjord vaniljsås

Daga för fredagsfika igen! 

Här kommer ett helt eget recept som jag provat mig fram till. Jag brukar inte tycka om ” nyttigare” bakverk. Ska det va så ska det va, liksom. Men jag har börjar hitta mig fram till några få som ändå blir riktigt goda. Som den här pajen. 

Maris lilla nyttiga äppelpaj En liten form ca 4 port

2 msk kokosolja 

1msk smör

1msk honung/ agavesirap

2msk mandelmjöl

1 1/2 dl havregryn

2msk kokosmjöl/majsmjöl

2äpplen

1msk mandel

1krm vaniljpulver alt. vaniljsocker 

Kanel 

Kardemumma

Flingsalt 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Hacka äpplen, lägg i formen och krydda med kanel och kardemumma. Smält kokosoljan, smör och honung i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna direkt i kastrullen efter att du stängt av plattan. Hacka mandeln och häll i. Bred ut över äpplena. Strö över lite flingsalt. Grädda i 20 min eller tills pajen fått en härlig gyllenbrun yta.


Om du vill hålla den nyttigare linjen hela vägen serverar du pajen med kesella eller créme fraishe blandat med lite vaniljpulver. Alternativt vaniljkesella. Annars koka en egen vaniljsås som jag gjorde. Lika god som söt!

Hemmagjord Vaniljsås


Du behöver: 

2 äggulor

1/2 dl stevia ( socker funkar här med)

1/2 vaniljstång 

1 1/2 dl grädde

1dl mjölk

Gör så här:

Koka upp grädde och mjölk. Skrapa ur vaniljstången och lägg sedan i hela. Koka ett par minuter. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Häll i lite av gräddmjölken i äggsmeten och vispa runt. Tillsätt sedan äggsmeten ner i kastrullen. Ta ur vaniljstången. Vrid ner plattan till låg värme. Låt sjuda ( Låt den inte koka! Då skär den sig)  tills den tjocknar. Blir den för tjock späd lite försiktigt med grädde. 

Lycka till och ha en fantastisk Valborgs helg! 


Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats