piecesofMari

Hur jag gör en surdeg

Finns det något bättre än när köket doftar av nybakat bröd på morgonen

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta som vi, så är det att föredra ha surdegen i kylskåpet och friska upp den någongång i veckan. ( alltså hälla ut lite surdeg och tillsätt 1 dl mjöl och 1 dl ljummet vatten så att den inte blir för sur. Om den blivit för sur luktar den illa och det känner man.

Just nu bakar vi mest med vetesurdeg men med rågmjöl i brödet. Eller vi och vi, jag har bakat förut,massor. Men nu är det allt som oftast G som styr baket. 

Många tycker att det verkar så krångligt men när man väl har den där lilla burken i kylen så är det ju himla enkelt att bara tillsätta en klick i brödet eller bullarna. Det gör stor skillnad för både smak,seghet (den där sega känslan som bara surdegsbröd har) och hållbarhet.  

 Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i mjölet får växa i en blandning av mjöl och vatten. Då bildas mjölksyra och ättiksyra som ger syrlig smak på brödet. Surdeg gör också brödet mer hållbart. 

Starta en Rågsurdeg så här: 

Dag 1: 

Blanda ihop 

1 dl ljummet vatten

1/2 dl fint Rågmjöl

1 rivet rivet äpple med skal eller 1 msk honung 

Ställ burken på en lite varmare plats ( i ett köksskåp tex)

Dag 2: 

Skaka burken morgon och kväll

Dag 3: 
Blanda i:

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl  Fint Rågmjöl

Dag 4: 

Häll ut allt utom 1/2 dl.

 Tillsätt 1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl 

Dag 5: 

Nu ska surdegen jäst upp och bubbla och ha en konsistens som mousse. Den ska dofta syrligt. Om inte upprepa steg 4 o h vänta en dag till. 

Sätt en vetesurdeg så här: 

Dag 1

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk flytande honung

Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 2: 

Skaka burken varsamt morgon och kväll 

Dag 3

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

 Dag 4

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn till.
Sen är det bara att börja baka!!!! 

Tips på enkla frukostfrallor hittar du tex här!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats