Jordgubbssaft och seg härlig kaka på resterna | piecesofMari

piecesofMari

Annons

Jordgubbssaft och seg härlig kaka på resterna

Vi hann inte äta upp alla jordgubbar och tjejerna behövde saft till sin lilla kiosk så jag prövade att koka efter eget huvud eftersom jag sjökvinte gillar sp söt saft. Det blev en jättegod jordgubbssaft utan konserveringsmedel som håller ett par veckor i kyl men som garanterat är slut innan dess. Dessutom en med lite mindre socker som blir både fräschare och godare. Somrigare blir det inte. Jordgubbssaft i glas med is! Ett tips för lite mer vuxensaft är att späda med bubbelvatten och lägga i lite mynta eller citronmeliss.

Du behöver till 6 dl outspädd saft: 

1,5 l jordgubbar 

3dl vatten 

3-5 dl socker ( jag tog 3 då jag inte vill ha saften så söt och att den inte behöver så lång hållbarhet. 

Konserveringsmedel behövs om du för en större sats och vill att den ska hålla längre. Det droppar man i sist i så fall.

Gör så här: 
Koka vattnet och jordgubbarna i 10 minuter. Mosa bären mot kanten lite under tiden. Sila sedan bären i tex en kökshandduk i ett durkslag eller en saftsil över en rengjord skål/ kastrull. Låt stå i ca 30 min. Rengör kastrullen. Häll tillbaka saften och koka upp. Rör i sockret och låt det smälta. Ta bort kastrullen från plattan och lyft bott allt skum som bildas på ytan med en hålslev eller sked. 

Tappa saften på en absolut ren glasflaska. Du kan desificera den i ugnen först. 

Av fruktmassan som blir kvar kan du enkelt baka en seg härlig jordgubbskaka. 

Seg jordgubbskaka

Jag använde svärmors gamla recept på en seg äppelkaka. Dubblade det och bytte ut äpplena mot jordgubbsmassan. 

Du behöver x2:

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en springform ( 21-24cm) och bröa med kokosSmält smöret och vispa ihop det med socker och ägg. Tillsätt bakpulver och mjöl och rör runt. ( Jag tog även en nypa flingsalt och en nypa vaniljsocker i). Smeten blir rätt tjock och krämig men bred ut den i formen med en spatel så går det bra. Klicka i bärmassan lite här och var. Strö över pärlsocker. Grädda i 1h i nedre delen av ugnen. 

Servera med vispad grädde och nybryggt kaffe! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx

stats