Ramslök och recept | piecesofMari

piecesofMari

Annons

Ramslök och recept

På den här vackra platsen växer ramslöken i massor. När man har en granne som är född och uppvuxen här på Öland kan man verkligen skatta sig lycklig. Hon delar med sig så generöst av alla möjliga braiga tips och tar med oss till ställen vi aldrig skulle hitta annars.  

Som den här platsen. Det var så idylliskt på den lilla ängsstigen som ledde oss fram till stenmuren och gläntan där havet av ramslök bredde ut sig.

Vi plockade alldeles för mycket på bara en halvtimme. Vi fick höra att ramslöken kostar ca 600kr/kg i Hötorgshallen. Då kändes det ju lite extra härlig att kunna plocka den direkt i skogen istället. 

Ramslöken har en kort säsong och växer ju bara precis just nu i mars-april här på Öland och om bara ett par veckor är det över för den här säsongen. Vi blev hrlt tull oss och plockade på medan vi kunde.

Så vackra blad. En del säger att Ramslöken är svår att skilja från liljekonvalj men jag tycker inte det även bladen är lite lika. Ramslöken har mycket sprödare och tunnare blad och så luktar den ju ljuvligt bara man tar i den. 


När vi kom hem satte vi ner ett par stycken av de som hade roten kvar direkt i trädgården med hopp om att det kanske kommer upp ett par blad nästa år. 

Sedan satte vi mängder av knippor i vatten. Då håller  de sig i ett par veckor om de står svalt. 

Vi rostade även mängder i ugnen hela kvällen. 100 grader i 30-40 minuter. Ta bort själkarna för de är svåra att torka och smula sedan sönder de torra bladen. Förvara torrt i en glasburk. Det här blir som en vanlig krydda som man kan smaksätta pasta, smör, potatis, rotfrukter, ja, vad som helst egentligen. Vi tänkte även göra ramslöksssalt. Helt enkelt bara blanda den torkade ramslöken med salt.

Hela huset luktade rostad ramslök under kvällen. 

Vi fortsatte att göra både ramslöksolja och och ramslökssoppa till middag. Till och med barnen gillade, roligt! 

Vi har hittat ett recept hos Landleys och ett annat fick vi av grannen. Det ena värmer man oljan till 60 grader och mixar sedan ner bladen. Då behöver oljan bara stå och dra i en dag eller två. Om man struntar i det momentet så mixar man bara bladen direkt med oljan och låter stå och dra i 1-2 veckor innan man silar bort bladen i ett filter. Oljan håller ett par månader. Vi använde Ca 60 blad till 1liter rapsolja. 

Recept Ramslöksoppa med knaperstekt bacon och pecorino

Du behöver: 

30 blad av ramslök

3 kokta potatisar ( ej nödvändigt men mättande) Det går även att koka med bitar av rå potatis eller palsternacka.

1dl vitt vin

Smör

6 dl vatten 

Ljus redning

2dl créme fraishe eller grädde 

1 grönsaksbuljong eller fond

Salt 

Peppar

Gör så här: 

Fräs ramslöken i smör i kastrullen helt kort. Smula i buljongen, strö över lite redning och häll i vinet. Koka upp och häll i vattnet. Tillsätt sedan potatisen. 

Koka ett par minuter och mixa sedan soppan slät eller så gott som slät. 

Stek baconet knaprigt.

Tillbaka på plattan och slå i grädden. Sjud tills soppan är varm och krydda med salt och peppar och en skvätt olivolja eller ramslöksolja. 

Strö över baconet och riven parmesan eller pecorino ( som vi tog denna gång). 

Klart!


I morgon blir det till att göra mer ramslökspesto och ramslöksmajo nu när vi har färska ägg från gården bredvid. Lyx! 
Recept kommer på det med såsmåningom.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Mari

      Vi köpte ett eget litet hus där förra hösten men har tillbringat många somrar där både som barn och nu som vuxen. Älskar Öland! Sån vacker natur och ljuset, det är något visst med ljuset där:)

Annons
stats